27 Temmuz 2008 Pazar

Mekatronik Mühendisliği Öğrencisinden Namaz Kılan Robot

Mekatronik Mühendisliği Öğrencisinden Namaz Kılan Robot
Malezya İslam Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencisinin geliştirdiği Namaz Kılan Robot aşağıdadır. Malezya Uluslar Arası İslam Üniversitesi yaygın kanıların sadece İlahiyat eğitimi vermeyen, aksine içinde Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi (İşletme Fakültesi) başta olmak üzere hemen hemen her çeşit bölümü barındıran genel amaçlı bir üniversite. Fakülteler bağlantısında üniversitedeki mevcut Fakültelere ulaşabilirsiniz.






Bu arada İslam Üniversitesi'nde Mekatronik Mühendisliği Mühendislik Fakültesi içinde en popüler bölüm olma özelliğini koruyor. Mekatronik meslekleri için Meslek Rehberi adresindeki Mekatronik, Mekatronik Mühendisliği ve Mekatronik Teknisyeni yazılarına bakabilrsiniz. Malezya İslam Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği ana sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

süper. Namaz kılan robot hakkında internette bulduklarımı ekledim.
# Muhtemelen devreleri bozulmasın diye su yerine teyemmum yoluyla abdest alan robottur. *
# dua okuyan bebekten sonra normal bir durum.
# hacca gidip gitmiyecegini merak ettigim robottur.
# makina yağıyla abdest alması farz robot. ayrıca abdestinin bozulma ihtimali azdır ama yine de arada bir yenilemek lazımdır abdesti.
# yakında çıkması beklenen yeni versiyon modelinde tesbih çekmek, kamet getirmek (bkz: müezzinlik yapan robot) özellikleri bulunacak olan robot.
# cennetliktir.
# malezya'da öğrencilerin tasarladığı robot. namaz kılma üzerine bir program yazılmış, robota bu program yüklenmiş.

şimdi, honda da robot yaptı. merdiven indi çıktı, dansetti, liderlerin elini sıktı.
bir kişi de, "aaa ne salak robot ne işe yarayacak ki" demedi. çünkü namaz kılmıyordu.
robot ne işe yarar?
yapay zeka ne işe yarar?

şu an yaşadığımız dünyayı değiştirmeye yarar.
yapamadığımız bir ton sanayi ürününü daha az insan gücüyle ortaya çıkarmaya yarar.

bu asimovun el sıkması, dansetmesi de deneme hareketlerdir.
basitini yapabiliyorsa bu alet, bu deney başarılıysa, adamlar bir sonraki adıma geçebilecekler.

malezyalı öğrenciler (bak bilim adamı demiyorum, öğrenci diyorum) çalışmış, bir robot tasarlamış.
herhalde tüm amaçları namaz kılan bir robot olsun da bakalım değil. bunu anlamak çok da zor olmasa gerek.
ama adam dansettireceğime, böyle bir şey yapayım demiş.

hani diyorum da, biz de "malezya mı olacaz ayy ne geri kalmış ülke" demeden önce bunlara bakıp da nelerle uğraştıklarımıza bakıp utansak. ders alırız.

ha, ytüden bir grup öğrenci de yapmıştı bir robot. ama kimse sklemedi. demek ki dikkat çeken bir şeyler yapmak lazım.
başka türlü dikkatinizi çekemiyoruz necip halkımızın.
# islamiyeti seçmiş müslüman robottur.
# hangi akla hizmet geliştirildiğini merak ettiğim robottur. kim için, niye namaz kılar bir robot anlamış değilim, kendini yaratan öğrenciye mi tapıyor yoksa allaha mı tapıyor, allaha tapıyorsa bizim bilmediğimiz bir robot cenneti mi var, öğrenciye tapıyorsa öğrenci bu robota cennet mi vaadediyor? anlamsız işler.
# Hür iradesi yerine yapay zekası olacağı için otomatikmen cennete gitmesi muhtemel olan robottur. (bkz: robotlar cenneti)
# insanoğlunun tek eksiğidir.
o da tamamlandı.
# mekke yol haritası ve şeytan taşlama programlarının yüklenmesini dört gözle bekleyen robottur.
# bosuna kendisini yoran bir robottur aslinda. zira, mekanizmalara namaz farz degildir, insanlara farzdir.
# sex yapan robottan once cıkması sasırtıcı olan robottur.
# namazı kılan robot değildir efenim. robot sadece belirli bir sırada gelen komutları(sequental hareketleri) yerine getirmekte olan ve önceden bir insan* oğlu tarafından programlanmış bir makinadır.
buradaki hata!: servo motorlara komuta eden işlemciyie(pic'e yada atmel'e) dahi din olgusunu aşılamaya çalışan zihniyetin ta kendisidir. çünkü arz talebi doğurmaktadır. ama artık bırakın kardeşim bu tür oyunları. dini duyguların kişi üzerindeki etkisinide kullanmaktan da vazgeçin artık. sanki aman aman şaşılacak bir şeymiş gibi bir de ana haber bültenlerinde, adına "haber" diyerekten millete seyrettiriyorlar. topu topu *10 adet rc servo var ve 2 sayfa acembler'de yazılmış programı... ve sanki teknılojide nasa'ya rkipmiş gibi abartarak anlatılmakta.
ama koca ülke bunu konuşuyor, niye?!??... çünkü burası müslüman bir ülke vede bu müslüman ülkenin ana haberlerinde de namaz kılan bir robot gösteriliyorki yayın direktörlerinin gelecek olan reytiglerden akan ağız salyalarını duyar gibiyim.

...iyi ama bu robotu bu kadar önemli yapan şey nedir?
neden benim de içinde bulunduğum dini dili bir olan bu toplum, namaz kılan kıçı kırık bir robot veya ezan okuyan bir saat gibi sömürgeci eşyaları görünce yada duyunca, sanki kutsalmış gibi o nesneye birden bire taparmışçasına saygı göstermeye başlıyor? ...ki burada sorguladığım kişilerin dini tercihleri değildir, tam aksine bu duyguları sömüren ve sömürülmesine izin veren cahilliktir.

...ya ben...(inadına küfür etmiycem lan) benim birebir şahit olduğum bir şey varki: adamın biri*, sen cuma namazı çıkışına cep telefonu tezgahı aç! tezgahtaki bütün telefonların zil seslerini ezan sesiyle değiştir ve namazdan çıkan cemate; "-abi bunlar mekke'den geldi!... bak abi bunlar ezan okuyo, hey allahım bu günleri de gösterdin bize... koskoca imamı cebimize sığdırdınya sana şükürler olsun yarrabim" diye çatır çatır sat!. m m m = [£#$[{@<@£$$#$½]...

nerde kaldık?... haaa tamam "robot" diyorduk... bu ticari bir üründür be kardeşim, çakalın biri senin benim ve diğer kendisine göre dini bütüm müslümanlara bunu satıp ticaret yapıcak, hepsi bu. o ürünü satın alıcak olan salak abilerim ablalarım da "-ayyy bunun ne güzel servo mtorları varmış... ayyy yerim ben bunu..." diyerekten almıycak!! sadece ve sadece hareketleri "namaz kılıyor" gibi göründüğü için alıcak... sebep? = çünkü namaz kılıyo olum bu!
içinde din içerikli herhangi bir şey varya daha ne olsun. a.q.

dünyadaki müslüman topluluklarının içerisinde bulunduğu sosyal ve ekonomik yönden gelişememişliğin sebebi olan anlayış ile aynı olan(mı)dır.(?)

# Allah kabul etsin denilesi robottur. bir de;
# robotun her türlüsü vardı bir namaz kılanı eksikti detirten robottur. iş namaz kılanı değil, gusül abdesti alanını yapmaktır. fettullah gulen e duyrulur.
# imamı namaz saatinde kahvede görmeye olanak sağlayacak robottur.
# sigara kerhanesi kadar olumlu karşılanmayan insan icadı. bizden öyle malezya filan değil niye bi bok olmaz sorusunun cevabı. ampul değiştirmekten aciz entellektüel burjuvazinin cumhuriyetin kazanımları yıpratılıyor listesine ilk sıradan girmeye aday robottur.
# abdest almasını da görmek istediğimiz robot.
# yakında hacca gidebilen versiyonu da çıkabilecek olan robot.*