28 Eylül 2007 Cuma

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Tanıtım

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Tanıtım
Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi 1983 yılında kurulmuştur ve 84 kadar farklı ülkeden öğrencisi bulunmaktadır.

Okulda bulunan bölümler şöyledir;
-
Hukuk Fakultesi
-Mimarlık ve Çevre Dizaynı
-Ekonomi Fakültesi
-Mühendislik
-Bilgi & İletişim
-İlahiyat & Sosyal Bilimler Fakültesi
-Kuran & Sünnet
-Fıkıh
-Tefsir
-Hadis
-Mukayeseli Dinler
-Psikoloji
-Siyaset Bilimleri
-Tarih
-İletişim
-İngiliz Dili Edebiyatı
-Arap Dili Edebiyatı
-Eczacılık ve Tıp Fakülteleri

Eczacılık ve Tıp Fakülteleri hariç bütün bölümler aynı kampüs içerisinde yer alır, bu kampüs Kuala Lumpur şehir merkezine yarım saat uzaklıkta kırsal bir alanda yer almaktadır (Gombak'da). Şehir içine ulaşım kolay olmakla birlikte, bütün ihtiyaçlar kampüs içerisinde de giderilebilmektedir.

Öğrencilerin çoğunlugu, Türk kız ögrencilerin bütünü okulun yurdunda kalmakta. Yurt imkanları oldukca rahat, ücreti de makul olup, okula ödenen harcın içindedir. Yurtlar kampüs etrafında konuçlandırılmıs mahalleler şeklinde olup, her mahallede 8-9 (5 er katlı) blok ve her blokda 50 daire, her dairede tek kişilik 4 oda bulunmaktadır. Yurtlarda oğrencinin hizmetine sunulmus televizyon odalari, dikiş, spor, internet odalari bulunabilmektedir. Öğrencinin yemek ihtiyaci kantinlerden temin edilmektedir. (okul kliniğinden sağlık raporu alabilenler oda arkadaşlarını rahatsız etmeyecek tarzda yemek pişirebilmekteler)

Üniversitede 5 katlı zengin bir kütüphane, okul içi kantinleri, kızlar ve erkekler için ayrı spor kompleksleri, kültürel aktivite salonlari bulunmaktadır.

Lisans eğitimi (Undergraduate)
Okulumuz bir İslam Üniversitesi olması münasebetiyle, bütün bölümler için belirli zorunlu ilahiyat dersleri vardır. Sosyal bilimler fakültesi ve ilahiyat fakültesine özel yan dal; eğitim sistemi uygulanmaktadır, bu demekdir ki; sosyal bölümler fakültesinde okuyan bir öğrencinin ikinci bölümü de ilahiyat olmak zorunda, aynı şekilde, ilahiyatta okuyan bir öğrencinin de ikinci bölümü sosyal bilimler fakültesinden bir bölüm olmak zorundadır. Öğrenci dilerse kendi bölümünü bitirdikten sonra yaklaşık bir/ bir buçuk yıl daha okuyup iki bölümü (double degree) birden tamamlayabilir
. (bu sistem bu yıl-2007- değişikliğe uğramış, artık ekonomi, bilgisayar teknolojisi gibi ilahiyat dışı bölümler de yan dal seçeneğine girmeye başlamıştır).

Üniversitede kredili sistem uygulanmaktadır, bu sistem, öğrenciye derslerini ve hocalarını kendi seçme imkanını verir. Bu durumda ne kadar sürede mezun olacağı da öğrenciye bağlıdır, bu da minimum; hazırlık hariç- 3 yıl olabilir. Normal şartlarda ise 3.5 yılda bitirilebilir. Hazırlık süresinin ne kadar süreceği de yine öğrencinin dil seviyesine bağlıdır. Öğrenci kabul aldiğında ingilizce ve arapça seviye imtihanına tabi tutulur. Ve seviyesine göre hazırlık sınıflarına yerleştirilir. Fakülteye başlamak için oğrencinin ingilizce hazırlık seviyelerinin tümünden geçmesi gereklidir
, eğer öğrenci ilahiyat ya da sosyal bilimler okuyacaksa, arapça hazırlık seviyelerinin de tümünden başarılı olması beklenir. Bazı durumlarda öğrenci arapça hazırlığı tamamlamadan da fakülteye başlayabilir, ancak eğitim süresince daha sonra tamamlamak koşuluyla. Bir de öğrencinin eğitim süresince istediği zaman alabileceği zorunlu 2 Malayca ve 2 Tilavet-il Kuran dersleri vardır.
Bir akademik yılda 3 dönem bulunmaktadır. Bunlar; iki uzun (4 er aylık), ve bir kısa (iki aylik) dönemlerdir. Aralarında 2 hafta- 1 ay arasında değişen sürelerde tatiller bulunur. Kısa dönem yabancı öğrenciler için (öğrenci isterse) dönemi almayıp, memleketlerinde 3 ay kadar uzun bir tatil yapma fırsatı sağlar. Lisans eğitimi alan öğrenciler için uzun dönemlerde en fazla 7'şer ders, kısa dönemde ise 2 ders alma hakkı vardır. öğrencinin başarı ortalaması yükseldikçe kredi alma hakkı da yükselir. son dönemlerinde 8, 9, hatta 10 dersle mezun olan arkadaşlarımız vardır.

Okul harç ücreti bölüme göre değişir. ( 1$ Malezya para birimiyle 3.7 RM e tekabul eder.).fiat listesine bakiniz www.iiu.edu.my/
Okulun çeşitli koşullara bağlı olmak üzere burs imkanı da iki türlüdür. Kısmi burs (partial loan) ve tam burs (full loan). Kısmi olanı sadece okul harcını karşılar. Tam burs ise öğrenciye ilaveten harçlik da verir. Ancak burada burs temini zor olduğundan başvurmayı düşünenlere burslarını önceden temin etmeleri tavsiye edilir.

Üniversiteye başvuru, form doldurup teslim etmek suretiyle yapılır, bu form okulun internet sitesinden (http://www.iiu.edu.my/anr/anr_files/home_files/undergradform.pdf ) indirilebir, ya da elden alınabilir. Form doldurulduktan sonra okula yine elden ya da postalanmak suretiyle teslim edilir, başvuru ücreti için City Bank- Kuala Lumpur şubesine başvuru ücreti yatırılması gerekmektedir . Bu form şunları içerir;
- lise diploması
- lise not döküm belgesi
- üniversite (ÖSS) giriş belgesi. Bu belge olmazsa olmaz bir koşuldur, çünkü üniveriste sınavına girmiş olması öğrencinin liseyi tamamlamiş olduğunu gösterir , ki bunun için lise diploması yeterli değildir, bunun sebebi Malezya lise sisteminin yıl olarak- Turkiye'ninki ile denk olmamasıdır. ( ozel gerekceler -basortusu sorunu gibi-
bildirilerek oss belgesi olmadan da kabuller gerceklesmistir. bunlar istisnadir, fakat ornekler gosterilerek benzer ogrencilerde benzer uygulamalar yapilabilir)
- Tavsiye mektubu. Malezya İslam Üniversitesinin tanıdığı Türk ya da yabancı bir professör , kurum, kuruluş ya da politik bir lider olabilir.
- Bir bankadan içerisinde yatirilimiş bir miktar paranızın olduğunu gösteren bir belge.
- En az 4 yıl uzatılmıs pasaport

Bu belgelerin ingilizceye tercüme edilmiş olması gerekmektedir.

Üniversitemizin diplomasının henüz Türkiyede denkliği tanınmamaktadır.

Halihazırda bu üniversitede okumakta olan 30 civarinda turk öğrenci bulunmaktadır.
Daha detaylı bilgi için okulun internet adresine
(www.iiu.edu.my) sitesine başvurulabilir.

Kaynak: malezyaislamuniversitesi.blogcu.com

7 yorum:

Adsız dedi ki...

bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim mepğinize sağlık ben bu nüiversite üniversite okumayı düşünüyorum ve sizlere sorularım oalcaktır.

Adsız dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Ben IIU'da Siyasal Bilimler'de okumak istiyorum.Acaba bu bölümde hangi alanların var olduğunu biliyor musunuz?Mesela Uluslararası İlişkiler var mı?Bir de lisedeki Matematik notumun çok düşük olması üniversiteye girişimi engeller mi?(diğer ders notları çok yüksek)
Şimdiden teşekkürler...

Yeni Vizyon (New Vision) dedi ki...

Siyasal Bilimlerle ilgili programları incelemek için Hukuk Fakültesi ve Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi internet sitelerine bakabilirsiniz.

Web siteleri adresleri Fakülteler yazısında verildi.

Adsız dedi ki...

paylaştığınız bilgiler için teşekkürler kıbrısta iç mimarlık hazırlık öğrencisiyim üniversitenizde bölümüm varmı geçmek için ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler

Yeni Vizyon (New Vision) dedi ki...

Mimarlık Fakültesi mevcut. Yalnız YÖK denklik olayını iyice düşündünüz mü? Hali hazırda YÖK'çe denklik problemi olabilir. Ayrıntı için http://www.iiu.edu.my/anr/leaflet/KAED.pdf

Adsız dedi ki...

S.A SAYIN YÖNETİCİLER ŞİMDİ BU MALEZYAYA BAŞVURU TARİHLERİ TAM OLARAK HANGİ AYLAR VE KABULLERİN ARDINDAN GİDİLECEK AYLAR HANGİ AYLAR??? NE OLUR BİR BİLGİ VERİN!!!!

esrakilic dedi ki...

bilgiler için teşekkurler
fakat bu uniwersitenin puanları nedir?